Woda – jaką wybrać?

Która wodę wybrać?

Jedną z ważniejszych rzeczy, o których warto pamiętać, zwłaszcza podczas upałów, jest picie wody. Woda doskonale nadaje się do nawadniania organizmu, dostarcza również składniki odżywcze niezbędne do jego właściwego funkcjonowania.

Zdecydowana większość konsumentów dzieli wodę tylko na gazowaną i niegazowaną, pomijając zupełnie kwestię zawartości minerałów. Jest to poważny błąd. Warto bowiem wiedzieć, że w Polsce butelkuje się cztery rodzaje wód: źródlaną, mineralną, stołową oraz różne rodzaje wód zdrowotnych (inaczej zwanych leczniczymi). Oczywiście dostępne są również wody importowane, a dystrybutorzy prześcigają się w egzotycznym i chwytliwym nazewnictwie. Mamy więc m.in. wody wulkaniczne, z góry lodowej czy z głębin oceanu. Nie są one jednak w naszym kraju ani tanie, ani popularne.

Na co zatem zwrócić uwagę kupując wodę ? W czym tkwią różnice między wodą źródlaną a mineralną oraz czy spożywanie wody leczniczej jest zalecane dla każdego ?

Woda mineralna

Woda mineralna jest czysta pod kątem chemicznym oraz mikrobiologicznym . Podobnie jak woda źródlana, jest wodą podziemną. Od wody źródlanej różni się charakterystycznym, stabilnym składem mineralnym, co oznacza że woda mineralna ma taki poziom składników mineralnych, jaki deklaruje producent na opakowaniu. Wybierając wodę mineralną, dobrze jest sprawdzić, ile zawiera minerałów w swoim składzie. W zależności od ilości składników mineralnych, wyróżniamy:

  • wodę bardzo niskozmineralizowaną– zawierającą nie więcej niż 50mg jonów/lwodę niskozmineralizowaną – zawierającą do 500 mg jonów/l (np. Dobrowianka, Kropla Beskidu, Saguaro)
  • wodę średniozmineralizowaną – zawierającą od 500 do 1500 mg/l (np. Cisowianka, Jurajska, Kinga Pienińska, Kropla Delice, Nałęczowianka, Ostromecko- naturalna woda mineralna, Staropolanka, Veroni.
  • wodę wyskozmineralizowaną– zawierającą powyżej 1500mg/l (np. Galicjanka, Krynica Minerale, Kryniczanka, Muszynianka plus, Muszyna Minerale, Staropolanka 2000),

Jeśli zależy nam na uzupełnieniu diety o konkretny minerał, warto jest wybierać wodę wysokozmineralizowaną, która ze względu na większe stężenie pierwiastków, będzie stanowiła lepsze ich źródło. Wody o wysokim stopniu mineralizacji zawierają najczęściej na etykiecie określenie „zawiera magnez” lub „zawiera wapń”.

Woda źródlana

Jest niewątpliwie bardzo popularnym rodzajem wody kupowanej przez polskich konsumentów. Zawiera śladowe ilości składników mineralnych (zazwyczaj na poziomie 150-500 mg/l), zatem woda taka nie różni się właściwościami i składem od wody płynącej z domowego kranu. Jednak różni je pochodzenie. Woda źródlana jest wodą podziemną, pierwotnie czystą. Kranówka jest natomiast wodą uzdatnioną.

Wartość zdrowotna wody źródlanej jest zdecydowanie niższa niż wody mineralnej. Ze względu na niska mineralizację, polecana jest do spożycia przez niemowlęta i dzieci do 3 roku życia oraz osoby z nadciśnieniem. Zdrowym osobom dorosłym bardziej zalecana jest woda mineralna. Po wodę źródlaną nie powinny sięgać kobiety w ciąży, ponieważ jej spożycie może przyczynić się do nadmiernego wypłukiwania z organizmu cennych minerałów.

Do wód źródlanych należą m.in.: Mama i ja, Oaza, Żywiec Zdrój, Białowieski Zdrój.

Woda stołowa

Woda stołowa jest efektem połączenia wody źródlanej z naturalną wodą mineralną lub dodania do wody źródlanej (ewentualnie mineralnej) soli mineralnych, zawierających przynajmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne (np. sód, magnez, wapń, potas).

Właściwości wody stołowej są zbliżone do wód wysokozmineralizowanych, są doskonałe dla osób narażonych na duży stres, pracujących fizycznie czy uprawiających sporty. Są odpowiednie również dla dzieci, ale tylko w celu uzupełnienia składników mineralnych w czasie zajęć fizycznych. Dzieci bez wysiłku fizycznego oraz niemowlęta nie powinny spożywa tego rodzaju wody.

Do wód stołowych należy m.in.: Ostromecko – woda magnezowa gazowana, stołowa

Woda lecznicza

Wody lecznicze, ze względu na zawartość bardzo dużej ilość składników mineralnych (min. 1000 mg/l) mają specyficzny zapach i smak. W zależności od dominującego składnika mamy np.: wodę żelazistą, fluorkową, jodkową, krzemową, siarczkową, kwasowęglową, radanową.

Ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, zalecane są w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych. Znajdują zastosowanie we wsparciu metabolizmu, leczeniu chorób wrzodowych, nerek, zaparć czy cukrzycy. Wody lecznicze, zwłaszcza te zawierające powyżej 10.000mg/l składników mineralnych, powinny być spożywane pod kontrolą lekarza.

Do wód leczniczych należą m.in. Helena, Henryk, Franciszek, Jan, Józef, Słotwinka, Stefan, Wielka Pieniawa, Zuber