Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to sposób uszeregowania produktów spożywczych względem tego, jak szybko i w jakim czasie po ich spożyciu podnosi się stężenie glukozy we krwi.

W praktyce wygląda to tak, że im wyższy wskaźnik indeksu glikemicznego produktu, tym wyższe stężenie glukozy po jego spożyciu w krótkim czasie.

Każdy produkt spożywczy ma określoną liczbę wyrażoną w %. Im wyższa liczba, tym wyższy indeks glikemiczny. Najwyższy indeks glikemiczny przypisany jest glukozie i wynosi 100%.

Wyróżniamy 3 grupy produktów:
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym poniżej 55%
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym w zakresie 55-70%
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70%
Która grupa produktów zalecana jest dla osób z insulinoopornością?

Zdecydowanie o niskim indeksie glikemicznym, poniżej 55%. Produkty z tej grupy zapewniają:

  • niższe wartości glikemii 2 godziny po spożyciu posiłku
  • dłuższe uczucie sytości po posiłku,
  • stabilność glikemii
  • dobre samopoczucie- bez nagłych spadków energii, uczucia senności, ciężkości po posiłku.
Czynniki podwyższające IG to:
  • duża zawartość cukru stołowego w produktach
  • niska zawartość białek, tłuszczów i błonnika,
  • gotowanie,
  • prażenie,
  • rozdrabnianie pokarmu,
  • obieranie ze skórki,
  • oczyszczenie ziarna,
  • wysoka dojrzałość owoców.

Ważne: szybkie spożywanie posiłku również zwiększa jego IG.

Do czynników wpływających na obniżenie indeksu glikemicznego zalicza się:
  • krótki czas obróbki termicznej
  • niski stopień rozdrobnienia pokarmu i przetworzenia
  • zwiększoną zawartość białka
  • zwiększoną zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasów organicznych.

Nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów w diecie ma znaczenie. Indeks glikemiczny dostarcza informacji jedynie o ich jakości, to ładunek glikemiczny – o ilości.

Co to jest ładunek glikemiczny produktów i jak go obliczyć?

Podobne wpisy