Zaskakujące źródła cukru

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego m.in. za regulowanie stężeń glukozy. W rezultacie, stan ten może doprowadzić do cukrzycy typu 2. Podstawowe znaczenie w leczeniu insulinooporności ma dieta. Konieczne jest wyeliminowanie z niej produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a przy występującej otyłości – redukcja masy ciała. Ważne jest ograniczenie wyrobów, zawierających cukier dodany. Produktów takich jest dużo, a ilość zawartego w nich cukru naprawdę potrafi zaskoczyć.

Produkty, które mogą zawierać w swoim składzie cukier dodany:

Ketchup

To nieodłączny niemal element potraw z grilla, często dodawany do dań obiadowych i kanapek. Sięgając po sos, warto sprawdzić co skrywa w swoim składzie. Ketchup klasyczny zawiera koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, goździki i inne przyprawy naturalne. Niestety producenci często „wzbogacają” skład ketchupu o dodatki chemiczne, takie jak: benzoesan sodu, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, czy też skrobię modyfikowanę.

Zawarte w ketchupie cukry proste w dużej mierze są pochodzenia naturalnego, jednak znaczna ilość substancji słodzącej jest również dodana podczas produkcji.

  • Zawartość cukru na 100g produktu w ketchupach (łagodnych) trzech popularnych marek:
  • Pudliszek dla dzieci – 31,9 g ( zawartość cukru w jednej łyżeczce ok. 3g)
  • Pudliszki – 30,5 g ( zawartość cukru w jednej łyżeczce ok. 3g)
  • Kotlin – 23 g ( zawartość cukru w jednej łyżeczce ok. 2,5g)
  • Włocławek – 23 g ( zawartość cukru w jednej łyżeczce ok. 2,5g)

Czasami trudno sobie wyobrazić, że moglibyśmy zjeść kiełbaskę, posypaną połową łyżeczki cukru. A właśnie tyle cukru znajduje się w 1 łyżeczce ketchupu. Warto czasami zastanowić się, czy obecność takiego sosu jest niezbędna jako dodatku do potrawy.

Woda smakowa

Od kilku lat na sklepowych półkach goszczą owocowe „wody” o smaku jabłka, truskawki czy pomarańczy.

Sięgając po nie, często jesteśmy przekonani, że są to produkty zdrowe. Jest to jednak błędne przekonanie. „Woda” smakowa jest tak naprawdę napojem i z prawdziwą woda mineralną nie ma wiele wspólnego. Źródłem słodyczy jest dodany do napoju cukier, syrop glukozowo-fruktozowy bądź aspartam. Znaczna grupa konsumentów nie jest tego świadoma, przez co wybiera napoje smakowe, zamiast zwykłej wody mineralnej. Jeśli smak wody mineralnej nie jest akceptowalny, warto zastanowić się nad skomponowaniem własnej wody smakowej. Jest to bardzo proste i zdecydowanie bardziej zdrowe.

Skład wybranej wody smakowej

  • Nałęczowianka gazowana o smaku jabłka i gruszki, gazowana.
  • Woda mineralna 96%
  • Syrop glukozowo-fruktozowy
  • Cukier
  • CO2
  • Regulator kwasowości: kwas cytrynowy
  • Aromaty: jabłkowy, gruszkowy
  • Substancja konserwująca: sorbinian potasu
  • Substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza

Trzeba przyznać, że skład zaskakuje. Obecne w składzie substancje słodzące często dodawane są, aby pozornie obniżyć zawartość cukru w napoju. Mogą one jednak powodować dużo negatywnych objawów oraz występowanie różnych chorób. W wielu przypadkach, podczas metabolizmu substancji słodzących, powstają związki chemiczne, charakteryzujące się większą toksycznością niż pierwotne formy substancji słodzących.

Jogurty owocowe

Po te produkty sięgamy nader często, przekonani, że są zdrowe i dostarczają dużo wapnia. Nic bardziej mylnego. Trzeba umieć rozróżnić jogurty naturalne od tych owocowych. Bo to zdecydowanie nie to samo. Jogurty owocowe, w przeciwieństwie do naturalnych, zawierają dodatki słodzące i pulpę owocową, która również jest źródłem słodyczy. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że to świetne produkty mleczne, tak naprawdę okazuje się, że są źródłem solidnej porcji cukru lub syropu glukozo-fruktozowego. Czytając skład etykiety warto zwrócić uwagę na obecność tych dodatków oraz na której pozycji w składzie się znajdują.

Jeśli chcemy spożywać jogurty owocowe, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. Wykonanie ich domowym sposobem jest bardzo proste. Wystarczy dodać do jogurtu ulubione owoce (np. jagody) w całości albo zmiksowane. Można taką mieszankę dodatkowo wzbogacić o inne dodatki, tj. orzechy, pestki, nasiona, które sprawią, że jogurt będzie jeszcze bardziej zdrowy i pożywny, dodatkowo z obniżonym indeksem glikemicznym .

Dobrze jest zapamiętać, że im wyżej cukier znajduje się w składzie, tym jest go więcej w danym produkcie. Warto być świadomym konsumentem, nie dającym się nabrać na atrakcyjne hasła producentów. Pomimo, iż sami nie dosładzamy pokarmów i napojów, może się bowiem okazać, że i tak spożywamy cukier w ogromnych ilościach.

Jeśli dotychczas nie przestrzegałaś zasad zdrowego żywienia, często sięgałaś po słodycze, a nawet podejmowałaś bezskuteczną walkę z łaknieniem na słodkie smaki, warto jeszcze raz przyjrzeć się jadłospisowi i podjąć walkę ze swoimi słabością pod okiem dietetyka.

Warto szukać rozwiązań, które pomogą nam w odzyskaniu swoich smaków na nowo. Jeśli potrzebujesz pomocy w kwestii przygotowania zaleceń żywieniowych lub jadłospisu opartego o zasady zdrowego żywienia zapraszam do zapoznania się z ofertą.

Podobne wpisy