Co nas uzależnia w słodyczach?

W kulturze wielu krajów deser po obiedzie stanowi nieodzowny element codziennego menu. Drobna przekąska, w czasie przerwy od codziennych zajęć, odbierana jest jako forma przyjemnego relaksu. W czasie menstruacji wiele kobiet sięga po kostkę czekolady lub inne słodkości aby zrekompensować sobie dokuczliwy zespół napięć. Takie zachowania nie dziwią i nie ma w nich absolutnie nic złego – pod warunkiem, że słodkie przekąski spożywane są z umiarem oraz rozsądkiem – polegającym przede wszystkim na wyborze zdrowszych produktów, niż te, masowo produkowane z użyciem najtańszych składników i dostępne praktycznie na każdym kroku.

Niestety wielu z nas zatraca kontrolę nad świadomym sięganiem po słodycze. Spożywa się je w dużych ilościach i nader często. Smak słodki sprawia, że w organizmie produkowane się endorfiny, które relaksują i wytwarzają naturalne uniesienie. Nie dziwi zatem fakt, że wielu ludzi jest uzależnionych od słodkości, a nadmierne spożywanie słodyczy staje się problemem całego społeczeństwa.

Jak cukier uzależnia?

Ta z pozoru niewinna, biała substancja, pozyskiwana z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej, to niemal czysta sacharoza. U osób, spożywających bardzo duże ilości cukru, stwierdza się zintensyfikowaną pracę części mózgu nazywanej jądrem półleżącym – dokładnie tak samo, jak u osób biorących narkotyki. Reakcja mózgu na cukier jest zbliżona do tej, wyzwalanej przez kokainę czy heroinę. Po spożyciu cukru mózg bardzo szybko otrzymuje zastrzyk energii, dzięki której pracuje lepiej. Warto wiedzieć, że obok nadnerczy i erytrocytów (czerwonych krwinek) mózg czerpie energię tylko z glukozy. Słodycze aktywują w mózgu hormony szczęścia: dopaminę, serotoninę i endorfiny. Osoby przestające nagle jeść cukier mogą odczuwać takie same objawy, jak w przypadku odstawienia narkotyków: apatię, niepokój czy drażliwość.

Często lekceważymy swoje niezdrowe przyzwyczajenia, tłumacząc że po prostu lubimy słodkości. Trudno jest uświadomić sobie, że stajemy się uzależnieni od smaku słodkiego. W ograniczaniu spożycia nie pomaga także powszechna obecność słodyczy, stanowiących doskonale sprzedający się towar. Nie bez przyczyny półki przy sklepowych kasach aż uginają się od słodyczy, które dosłownie na każdym kroku kuszą i zachęcają do przyjęcia dodatkowej porcji niezdrowego cukru.

6 objawów uzależnienia:

  • częsta, niezwykle silna potrzeba spożycia czegoś słodkiego
  • samopoczucie uzależnione od spożycia lub braku spożycia czegoś słodkiego
  • częste myślenie o słodkiej przekąsce
  • sięganie po słodycze przy pojawiających się problemach, tzw „zajadanie problemu”
  • spadek koncentracji, poczucie rozdrażnienia i smutku w wyniku braku spożycia słodyczy
  • zaniedbywanie dotychczasowych przyjemności na poczet zjedzenia czegoś słodkiego.

To tylko niektóre przykłady objawów, które powinny zaniepokoić i zachęcić do obserwacji swoich zachowań żywieniowych. Niezwykle istotne jest uświadomienie sobie problemu nadużywania cukru. Przyznanie się do uzależnienia od cukru to pierwszy krok w kierunku rozwiązania problemu.

6 sposobów na ograniczenie cukru:

  • stopniowe ilościowe ograniczenie słodyczy – lepsze efekty przynoszą zmiany wprowadzane stopniowo. Organizm, który zdążył się uzależnić od cukru, będzie się go dopominał. Terapia wstrząsowa, czyli nagłe odstawienie cukru może zakończyć się szybkim niepowodzeniem. W efekcie, po kilku dniach odstawienia, możemy powrócić do nałogu i pochłonąć znacznie więcej słodyczy, niż przed próbą odstawienia.
  • zamiana słodyczy na zdrowe odpowiedniki – zamiast sięgać po szkodliwe słodycze, warto mieć pod ręką zdrowsze łakocie – np. świeże i suszone owoce. Też zawierają cukier , ale w jego towarzystwie występują witaminy, minerały oraz błonnik. Gdy naprawdę musisz zjeść czekoladę, to wybierz tę o zawartości 70 % kakao, a nie mleczną lub ciastka.
  • nie robienie zapasów słodyczy w domu – pustki w szafce nie będą kusiły.
  • regularnie pożywanie zdrowych posiłków – dzięki temu utrzymuje się stabilny poziom cukru we krwi, nie poszukuje się szybkiej dostawy energii ze słodyczy.
  • spożywanie warzyw i płatków owsianych – duża zawartości błonnika pozwala utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas.
  • zajęcie – dzięki zajęciu rąk i głowy nie nie wraca się zbyt często myślami w kierunku szafki ze słodyczami.

Jeśli dotychczas nie przestrzegałaś zasad zdrowego żywienia, często sięgałaś po słodycze, a nawet podejmowałaś bezskuteczną walkę z łaknieniem na słodkie smaki, warto jeszcze raz przyjrzeć się jadłospisowi i podjąć walkę ze swoimi słabością pod okiem dietetyka.

Warto szukać rozwiązań, które pomogą nam w odzyskaniu swoich smaków na nowo. Jeśli potrzebujesz pomocy w kwestii przygotowania zaleceń żywieniowych lub jadłospisu opartego o zasady zdrowego żywienia zapraszam do zapoznania się z ofertą.

Podobne wpisy