Skrobia oporna – dlaczego warto po nią sięgać?

Właściwe odżywianie oraz regularny wysiłek fizyczny to podstawowe elementy terapii poprawiającej wrażliwość na insulinę. Jednym z elementów wchodzącym w skład odżywiania jest skrobia, która po skleikowaniu ulega całkowitemu trawieniu i mocno wpływa na poziom glukozy we krwi.

Obecnie coraz większą uwagę, zwraca się na formę skrobi nieulegającej trawieniu w przewodzie pokarmowym, tzw skrobię oporną, która może odgrywać istotną rolę w poprawie glikemii po posiłkowej.

Czym jest skrobia oporna?

Skrobia oporna to rodzaj skrobi, który nie jest trawiony i wchłaniany w jelicie cienkim. Przechodzi w niestrawionej formie do jelita grubego, gdzie staje się pożywką flory bakteryjnej.

Źródła skrobi opornej

Najlepszym źródłem skrobi opornej są m.in.

  • ugotowane i ostudzone ziemniaki
  • ugotowane i ostudzone rośliny strączkowe
  • ugotowany i ostudzony ryż
  • zielone banany
  • plantany (banany warzywne)

Jak powstaje skrobia oporna?

Skrobia oporna powstaje w procesie schładzania produktów bogatych w skrobię:

  • ryżu
  • makaronu
  • ziemniaków.

W procesie schładzania skrobia ulega retrogradacji, czyli zmienia swoją strukturę cząsteczek. W uproszczeniu dochodzi do powstania skrobi opornej na działanie enzymów trawiennych.

Należy jednak pamiętać, że skrobia oporna (gotowana i ostudzona) zamienia się z powrotem w przyswajalną w temperaturze około 55°C. Jeśli podgrzewasz na obiad ziemniaki z wczoraj, uważaj, by nie przesadzić i nie zmarnować powstałej w nich opornej skrobi.

Prozdrowotne właściwości skrobi opornej

  • Nie podnosi poziomu glukozy we krwi
  • Działa jako prebiotyk. W jelicie grubym skrobia oporna podlega fermentacji – staje się pożywką dla bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacilus, ogranicza namnażanie się drobnoustrojów patogennych.
  • Poprawia profil lipidowy – powstałe kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływają na metabolizm związków lipidowych, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów oraz powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie
  • Poprawia wchłanianie magnezu i wapnia

Skrobia oporna występuje też w mniejszych ilościach we wszystkich innych skrobiowych warzywach, czyli głównie tych korzennych, np. burakach, marchewce.

Ile jeść opornej skrobi?

Spożycie ponad 30-50 g skrobi opornej dziennie nie ma większego sensu. Bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym nie zdołają spożytkować takiej ilości skrobi, jej nadmiar zostanie wydalony.

Jeden średni ziemniak może mieć 2-8 g skrobi opornej.

Podobne wpisy