Skrobia oporna – dlaczego warto po nią sięgać?
Właściwe odżywianie oraz regularny wysiłek fizyczny to podstawowe elementy terapii poprawiającej wrażliwość na insulinę. Jednym z elementów wchodzącym w skład odżywiania jest skrobia, która po skleikowaniu ulega całkowitemu trawieniu i mocno wpływa na poziom glukozy we krwi.
Obecnie coraz większą uwagę, zwraca się na formę skrobi nieulegającej trawieniu w przewodzie pokarmowym, tzw skrobię oporną, która może odgrywać istotną rolę w poprawie glikemii po posiłkowej.
Czym jest skrobia oporna?
Skrobia oporna to rodzaj skrobi, który nie jest trawiony i wchłaniany w jelicie cienkim. Przechodzi w niestrawionej formie do jelita grubego, gdzie staje się pożywką flory bakteryjnej.
Źródła skrobi opornej
Najlepszym źródłem skrobi opornej są m.in.
- ugotowane i ostudzone ziemniaki
- ugotowane i ostudzone rośliny strączkowe
- ugotowany i ostudzony ryż
- zielone banany
- plantany (banany warzywne)
Jak powstaje skrobia oporna?
Skrobia oporna powstaje w procesie schładzania produktów bogatych w skrobię:
- ryżu
- makaronu
- ziemniaków.
W procesie schładzania skrobia ulega retrogradacji, czyli zmienia swoją strukturę cząsteczek. W uproszczeniu dochodzi do powstania skrobi opornej na działanie enzymów trawiennych.
Należy jednak pamiętać, że skrobia oporna (gotowana i ostudzona) zamienia się z powrotem w przyswajalną w temperaturze około 55°C. Jeśli podgrzewasz na obiad ziemniaki z wczoraj, uważaj, by nie przesadzić i nie zmarnować powstałej w nich opornej skrobi.
Prozdrowotne właściwości skrobi opornej
- Nie podnosi poziomu glukozy we krwi
- Działa jako prebiotyk. W jelicie grubym skrobia oporna podlega fermentacji – staje się pożywką dla bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacilus, ogranicza namnażanie się drobnoustrojów patogennych.
- Poprawia profil lipidowy – powstałe kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływają na metabolizm związków lipidowych, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów oraz powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie
- Poprawia wchłanianie magnezu i wapnia
Skrobia oporna występuje też w mniejszych ilościach we wszystkich innych skrobiowych warzywach, czyli głównie tych korzennych, np. burakach, marchewce.
Ile jeść opornej skrobi?
Spożycie ponad 30-50 g skrobi opornej dziennie nie ma większego sensu. Bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym nie zdołają spożytkować takiej ilości skrobi, jej nadmiar zostanie wydalony.
Jeden średni ziemniak może mieć 2-8 g skrobi opornej.