Omlet z warzywami

Składniki:

  • Jaja kurze, całe – 2 sztuki
  • Płatki owsiane – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – do posmarowania patelni
  • Przyprawa: pieprz- szczypta
  • Przyprawa: sól – szczypta

Warzywa:

  • Cebula – 1/4 sztuki (25g)
  • Cukinia – 1/3 sztuki
  • Pomidor koktajlowy – garść
  • Rukola – garść
  • Dynia, pestki, łuskane – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa: sól – szczypta

Przepis:

Zalej płatki wrzątkiem i zaczekaj 10 minut, aby napęczniały. Ubij jajka na puszystą pianę, dodaj odsączone płatki i wylej na patelnie posmarowaną odrobiną oliwy. Przykryj patelnię i smaż omleta na małym ogniu przez ok 3 min, następnie przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Na gotowy placek połóż warzywa.

Warzywa: cebulę podsmażyć na posmarowanej tłuszczem patelni, dodać cukinię oprószoną szczyptą soli, oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wymieszać, dodać rukolę i pestki dyni. Spożyć z omletem.

1 porcja to: ok. 348 kcal

  • Węglowodany – 33g
  • Białko – 19,5g
  • Tłuszcz – 16g
  • WW – 2,5
  • WBT – 2,8
  • ŁG – 7,5

Podobne wpisy