Omlet z warzywami
Składniki:
- Jaja kurze, całe – 2 sztuki
- Płatki owsiane – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – do posmarowania patelni
- Przyprawa: pieprz- szczypta
- Przyprawa: sól – szczypta
Warzywa:
- Cebula – 1/4 sztuki (25g)
- Cukinia – 1/3 sztuki
- Pomidor koktajlowy – garść
- Rukola – garść
- Dynia, pestki, łuskane – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa: sól – szczypta
Przepis:
Zalej płatki wrzątkiem i zaczekaj 10 minut, aby napęczniały. Ubij jajka na puszystą pianę, dodaj odsączone płatki i wylej na patelnie posmarowaną odrobiną oliwy. Przykryj patelnię i smaż omleta na małym ogniu przez ok 3 min, następnie przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Na gotowy placek połóż warzywa.
Warzywa: cebulę podsmażyć na posmarowanej tłuszczem patelni, dodać cukinię oprószoną szczyptą soli, oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wymieszać, dodać rukolę i pestki dyni. Spożyć z omletem.
1 porcja to: ok. 348 kcal
- Węglowodany – 33g
- Białko – 19,5g
- Tłuszcz – 16g
- WW – 2,5
- WBT – 2,8
- ŁG – 7,5