Łosoś z blachy z batatami i papryką

Składniki:

  • Łosoś – 360g
  • Batat – 1 szt.
  • Papryka – 2 szt. (np. kolorowe)
  • Oliwa – 5 łyżek
  • Sól, pieprz – szczypta
  • Koperek – opcjonalnie

Przepis:

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, Bataty umyć i pokroić w kostkę, półksiężyce lub inne kształty. Osuszyć i lekko skropić oliwą, posolić, ułożyć na blasze. Piec 10 min. Następnie przekręcić na drugą stronę. Paprykę, umyć, pokroić w kostkę lub paseczki skropić olejem, posypać delikatnie papryką. Łososia umyć, osuszyć, posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Piec kolejne 10 min.
Można podawać z kaszą , dzikim ryżem, czerwonym ryżem.

1 porcja to: ok. 481 kcal,

  • Węglowodany – 36g
  • Białko – 41g
  • Tłuszcz – 18g
  • WW – 2,4
  • WBT – 3,6
  • ŁG – 10

Podobne wpisy